Vikakönkään esteetön reitti


Vikakönkään esteetön reitti sijaitsee Vikajärvellä, noin 24,8 kilometriä Rovaniemen keskustasta Sodankylään päin. Esteetön reitti kuuluu Napapiirin retkeilyalueeseen. Napapiirin retkeilyalue on ympärivuotiseen retkeilyyn soveltuva erämainen luontokohde. Maiseman erityispiirteinä ovat karut peräpohjalaiset vaarat, rannattomat ja vetiset aapasuot sekä Raudanjoki komeine koskineen ja rehevine rantametsineen. Retkeilyalueella on monipuolinen reitistö taukopaikkoineen, joka tarjoaa kaikenikäisille hyviä retkeilykohteita ja –mahdollisuuksia. Sijaintinsa ansiosta alueelle on helppo tulla kaikkina vuodenaikoina.

Vikakönkään riippusilta_AT.jpg

Kuva: Rovaniemen kaupunki, Aarno Torvinen

Vikakönkään esteetön reitti kulkee Vikakönkään äärellä jokivarressa Vikakönkään pysäköintialueen välittömässä läheisyydessä. Lankkutie on liikuntaesteisille soveltuva reitti riippusillan luota laavupihalle. Reitti on noin 3 metriä leveä ja joen puolella on kaide. Vikaköngäs sopii myös hyvin lapsiperheiden käyntikohteeksi, sillä lankkutiellä ja laavupihalla on helppo liikkua lastenvaunujen kanssa. Vikakönkään laavupiha, kuivakäymälä ja laituri soveltuvat myös liikuntaesteisille.

Näkymä vikakönkään laavulta_AT.jpg

Kuva: Rovaniemen kaupunki, Aarno Torvinen

Vikakönkään koski on näkemisen arvoinen kohde ympäri vuoden. Koski on pääosaltaan sula myös kovienkin pakkasten aikaan. Vikakönkäällä voit nädä helposti myös koskikaroja. Janamuotoisen runkoreitin pituus on noin 290 metriä. Esteetön reitti on luokiteltu helpoksi reitiksi ja helpoksi pyörätuolireitiksi, jossa voi liikkua pyörätuolilla omatoimisesti kelaten.

Vikakönkäällä on lankutettu esteetön palveluvarustus. Tulipaikan ympärillä on kolme laavua ja lähistöllä liiteri. Vikakönkään rantatörmällä on laituri. Lähistöltä löytyy lokasäiliökäymälä ja jätteidenkeräyspiste.

Lähteet, lisätietoja: www.luontoon.fi ja Napapiirin luontokansio, Metsähallitus

Etiäinen.fi